2008. szeptember 7.

The Fall - Zuhanás (2006)

Igazán örülök neki, amikor ilyen gyöngyszemeket találok a neten, mint ez a film, ami nyilván a végtelen reklámozás hiánya miatt kerülhette el figyelmemet, így egyik szemem sír, másik nevet. Nem is tudom, hogy vetítették e itthon moziban.
Amikor elkezdődött bevallom szkeptikus voltam, mert már a Faunnál is untam ezeket a mese-valóság keverék sztorikat, annak ellenére, hogy szeretem a fantasy kategóriába eső filmeket. Tagadhatatlan, hogy vannak benne banális jelenetek, de vizuálisan nagyon jól van összerakva, és ez volt eleinte ami odaragasztott a képernyő elé. Nagyon pozitív, hogy nem vág arcba az ál, digitális technika, hanem pont az ellenkezője történt. Úgy tűnt, hogy inkább létező színhelyeken forgattak, mint monitor előtt vagy díszletek között. respect! Miután Prágát felismertem, sokszor azon gondolkodtam, hogy ez vajon valós vagy díszlet, mert ha ilyen létezik, akkor látnom kell. A végén kiderült, hogy forgattak Dél-Afrikában, Indiában, Angliában, Prágában, Balin, Fijin, Olaszországban, Spanyolországban, Romániában, Kínában és nem folytatom tovább, de van még. Ennek megfelelően a helyszínek fantasztikusak. Ezt megspékelték egy nagyon jó operatőri munkával, gyönyörű képekkel, nagyon jó vágásokkal, csodálatos kosztümökkel és vizuális ötletekkel. A sztorit tekintve az apró banalitás, ami becsúszott, nyilván negatívum, bár ha úgy tekintjük, hogy ez részben egy mese, akkor ezt egyáltalán nem lehet felróni hibának. Sőt. Hál a Jóistennek nem hagyták a legvégére a mese nevetséges hepi endjét, hanem feloldották egy kis gyermeki kedvességgel. Azt gondolom tényleg megérdemli a 8,5/10-et.
(Így, zárójelben jegyzem meg, hogy a jövőben oda kell figyelni Tarsem Singh-re, aki rendezte a filmet, mert neki volt már egy hasonlóan érdekes képi világú filme, a The Cell, és egyébként reklámfilmeket forgat. ... Talán innen a képi világ.)

Nincsenek megjegyzések: