2008. április 6.

Levegő-autó

Végre! Akarom, hogy ilyen autók rohangáljanak mindenhol és dzsungellé nőjenek az útmenti fák!
itt!
Aki nem tud angolul, annak egy cikk magyarul itt:
"Az indiai Tata Motors ez év végén piacra akar dobni egy olyan autót, amely levegővel működik. A OneCAT nevű prototípus egy olcsó, nulla szennyezést kibocsájtó jármű lesz, melynek működése a sűrített levegőn alapszik.

A gépjárművet a Moteur Development International (MDI) tervezte és védte le. Egy francia csoport tervezte luxemburgi székhelyén, akik a "levegős autók" projekten 10 évet dolgoztak. Eredményképp egy olyan autót hoztak létre, melynek fogyasztása nagyon kicsi és egy speciális belső szűrőnek köszönhetően a kibocsájtott levegő tisztább, mint az atmoszférában található levegő.
A cég szóvivője a következőket nyilatkozta: “A motor hatékony, alacsony fogyasztással, amely elektromos áramot is képes létrehozni.”

A forradalmi autónak négy változata lesz, de a legnépszerűbb minden bizonnyal az ötszemélyes OneCAT lesz.

A OneCAT-nak üvegszálból készült a karosszériája és mindössze 350 kilogramm súllyal kerül piacra, 3500 euróért.

Az autót sűrített levegő hozza mozgásba, amely egy karosszériába beépített üvegszálas tartályba lesz sűrítve. Az "üzemanyag" tartályt mindössze 3 perc alatt sűrített levegővel kell feltölteni egy kompresszor segítségével, melynek értéke csupán másfél euró, ami elegendő ahhoz ,hogy az autó 200-300 km-t megtegyen mintegy 70 km/h sebességgel.

A tervezőmérnökök szerint az autó képes lesz elérni a 110 km/h végsebességet, amely elegendő a városi közlekedésre. Terry Spall gépészmérnök hozzátette, hogy az üvegszálas üzemanyagtartály nem fenyeget robbanásveszéllyel vagy bármilyen más negatív következménnyel. Egyetlen jelenlegi negatív dolog a magas zaj kibocsájtása a levegő-motor működése miatt.

A Tata Motors nem az egyedüli cég, amely szennyezés mentes meghajtásra keresi a megoldást. Például a dél-koreai Daewoo cég a Matiznak egy olyan prototípusával kísérletezik, melynek hibrid motorja van. Ugyanúgy, az ausztrál EngineAir cég kifejlesztette a "forgó motort", melyet sűrített levegő hajt. A K'Airmobiles a 2007. év végén bemutatott a két működő prototípust a "VPA"-t és a "VPP"-t, melyeknek az összsúlya 250 kilogrammra van csökkentve."

4 megjegyzés:

Anna írta...

lebegő autónak olvastam:)

FlyingWhale írta...

Az sem rossz. :D

Névtelen írta...

Kíváncsi leszek ennek is az lesz-e a sorsa mint az elektromos autóknak.
Aki teheti nézze meg a "Ki ölte meg az elektromos autót" c. filmet, elgondolkodtató.

Névtelen írta...

Koszonom, hogy egy erdekes blog