2008. április 20.

Nyolc tanú

Kicsit másra számítottam, de biztosan a cím volt kicsit félrevezető, de valahol mégis találóbb, mint az angol. Nyilván a Matthew Fox miatt is érdekelt a film, bár így utólag be kell vallanom, hogy nem sikerült beleülnie a szerepbe.
A film maga merénylős-terroristás, de hál' Istennek a több fantáziával megáldottak közül.
Az első sokkolás már a hatodik percben megtörténik, hogy utána a hét és feledik percben bedobjon még egy löketet. Kb. ezt a másfél percet hagyja arra, hogy kissé unottan legyints, hogy ilyet már ezret láttunk, mutass valami újat. És akkor tessék! Az először kissé döbbent mozinéző pedig elégedetten vakargatja a pocakját, hogy "Végre valami új!"
Az persze nem titok, hanem nyilávnvaló, hogy ezt a fokozott tempót nem lehet így folytatni, úgyhogy fék betol, és folyatjuk kettesben. Valamiért, nem tudom, hogy miért, de volt egy olyan érzésem, hogy akkor most megnézzük ugyanezt a sztorit nyolc különböző szemszögből, nyolc különböző főszereplővel. Nagyot nem tévedtem. Öt különböző nézőpontot kapunk, öt külön főszereplővel. Sajnos elég lassan tudja csak felhúzni az embert. Sőt, mondhatnám, hogy az első három "fejezet" kellemetlenül lassú és néha kifejezetten rángat. A negyedik már kezd érdekessé válni, az ötödik részben pedig végre kikerekedik a történet.
Dennis Quaid hozza a szokott hős-bulldog szerepet, aki nem engedi el áldozatát, bár ettől ez még nem lesz kifejezetten emlékezetes alakítás. Azon gondolkoztam közben, hogy fel tudnék e sorolni három filmet, amiben szerepelt, de sajnos nem lett a válasz. Ma délutánra sikerült egyre visszaemlékeznem. Ettől függetlenül szeretjük. Kiszámítható karakter.
A film abszolút bukása Matthew Fox, akire ráragadt a Lost pozitív figurája és lelkesen bizonyítja, hogy sajnos nem is nagyon tud mást. A legrosszabb jelenet, amikor spanyolul beszél. Az egy rettenet.
Az abszolút nyerő Forest Whitaker, aki nagyon kedvesen alakítja a hétköznapi-hős (persze kissé ügyefogyott, de ettől válik hőssé) amerikai turista figurát, aki végigfilmezi az események egy részét.
Összegezve annyi, hogy akik szeretik a merénylős-robbantós-üldözős filmeket, azok mindenképpen nézzék meg. Akik azt gondolják, hogy minden merénylős-robbantós-üldözős filmet láttak már és nem lehet nekik újat mutatni, azok belevághatnak, mert kellemes csavarok vannak a filmben. Akik kicsit lassabb, gondolkodósabb filmre vágynak, vagy esetleg a doki miatt néznék meg a filmet, azok hagyják ki. Szerintem kb 7/10.

Nincsenek megjegyzések: